Copyright 2022 - Globe
utorak, 31 oktobar 2017 17:47

Happy Halloween!

Učenje stranog jezika teško se može zamisliti bez upoznavanja kulture i običaja zemlje u kojoj se on koristi, jer je upravo jezik jedno od najznačajnijih obilježja svake kulture. I praznici koji se proslavljaju na nekom govornom području čine nezaobilazni dio te kulture, pa je korisno nastavu jezika obogatiti zanimljivim sadržajima o istoriji, tradiciji i običajima vezanim za različite praznike, a polaznike interesantnim aktivnostima staviti u situacije da naučeno primijene.

Kraj oktobra vrijeme je za Noć vještica – Halloween, praznik koji se obilježava kako u Engleskoj, tako i u Americi, a raduju mu se i djeca i odrasli.

Sa našim polaznicima govorili smo o legendama na kojima se ovaj praznik bazira, od onih najstarijih, keltskih, o čuvanju ljetine od duhova kradljivaca, sve do onih savremenijih o plašenju vještica i duhova oblačenjem u kostime koji treba da budu zastrašujući. Podsjetili smo se koji su najznačajniji simboli Noći vještica i kako je izrezbarena bundeva koja prikazuje Jacka O'Lanterna postala simbol Halloweena koji se koristi i kao zaštita doma u doba ovog praznika.

Kako bismo učinili da naši polaznici osjete duh ovog praznika jednako kao njihovi vršnjaci u Engleskoj ili Americi, školu smo ukrasili simbolima Noći vještica, pozvali ih da dođu prikladno kostimirani, a organizovali smo i nezaobilazni Trick or Treat.

 

U ovakvoj atmosferi punoj smijeha i zabave, motivacija za učenje raste, uči se lako i bez pritiska, a naučeno se ne zaboravlja. Čas je pretvoren u praznik, knjige i klupe zamijenjene su svijetom mašte u kome se naši polaznici stavljaju u ulogu svojih vršnjaka na engleskom govornom području, lakše savladavaju nesigurnosti u korišćenju jezika i aktivno koriste naučeno.

U cijeloj avanturi, od velike je pomoći kada imate interesantnu vješticu Maddie koja tačne odgovore na pitanja o Halloween-u nagrađuje poslasticama!

f t g m
facebook Instagram linkedin