Copyright 2022 - Globe
srijeda, 31 oktobar 2018 20:19

Happy Halloween! Knock Knock, Trick Or Treat?

Kraj oktobra vrijeme je za Noć vještica – Halloween, praznik koji se obilježava kako u Engleskoj, tako i u Americi, a raduju mu se i djeca i odrasli.
Na vratima učionice vještica koja nas poziva da uđemo. Na panoima duhovi i kosturi. Sa prozora vise šišmiši.  Jesmo li na pravom mjestu?
Jesmo! Nalazimo se u Centru za kreativno obrazovanje Globe gdje smo organizovali sjajnu zabavu povodom Halloween-a!
Sa našim polaznicima govorili smo o legendama na kojima se ovaj praznik bazira, od onih najstarijih, keltskih, o čuvanju ljetine od duhova kradljivaca, sve do onih savremenijih o plašenju vještica i duhova oblačenjem u kostime koji treba da budu zastrašujući. Podsjetili smo se koji su najznačajniji simboli Noći vještica i kako je izrezbarena bundeva koja prikazuje Jacka O'Lanterna postala simbol Halloweena koji se koristi i kao zaštita doma u doba ovog praznika.
Kako bismo učinili da naši polaznici osjete duh ovog praznika jednako kao njihovi vršnjaci u Engleskoj ili Americi, školu smo ukrasili simbolima Noći vještica, pozvali ih da dođu prikladno kostimirani, a organizovali smo i Trick or Treat. Naravno, neizostavan dio Halloween programa, bila je i projekcija filma Hocus Pocus u duhu ovog praznika.
U cijeloj avanturi, od velike je pomoći kada imate interesantnu vješticu Milenu koja tačne odgovore na pitanja o Halloween-u nagrađuje slatkišima!

f t g m
facebook Instagram linkedin