Copyright 2022 - Globe
petak, 06 septembar 2019 14:15

Savjeti škole za strane jezike Globe: Kako izabrati pravi kurs stranog jezika za sebe i svoje dijete?

https://m.cdm.me/drustvo/savjeti-skole-za-strane-jezike-globe-kako-izabrati-pravi-kurs-stranog-jezika-za-sebe-i-svoje-dijete/

 

Svjesni ste da je poznavanje stranih jezika, ili barem engleskog, neizostavno ukoliko želite uspješnu karijeru? Jasno vam je da kao odgovoran roditelj treba svom djetetu da omogućite da sa učenjem jezika što ranije počne? Svjesni ste da se jezik ne uči baš uvijek lako i “usput”, uz muziku i filmove, i da je pametno i najefikasnije učiti uz pomoć stručnjaka?

Pomislili ste: “Rješenje za mene je kurs stranog jezika, a i dijete treba odmah da krene s tim,” i odahnuli jer ste donijeli odluku i savladali taj najteži, prvi korak? Prerano je da odahnete, jer vam tek sada predstoji da odaberete odgovarajući kurs, a to može da bude prilično zahtjevan zadatak.

Prirodno, počinjete da obraćate pažnju na oglase koji kao ludi iskaču po društvenim mrežama, kad surfujete po Internetu, kad otvorite portale sa vijestima ili upalite radio u automobilu…. Nevolja je što svi zvuče gotovo isto – sve neki međunarodni programi, franšize, kretivno učenje, savremene metode i materijali…. Kao budući učenik prilično ste zbunjeni – što sad od tog mnoštva gotovo istih stvari odabrati i po kom kriterijumu?

Možda možemo pomoći sa par savjeta:
1. Ključ nastavnog procesa uz vas kao učenika je PROFESOR. Profesor je taj koji treba da ima znanje i da vam to znanje prenese, a kvalitetan i znaven profesor prenijeće vam znanje bez obzira na to sa kojim materijalima i po kojoj metodi radi. Obično će sam izabrati najbolju kombinaciju metoda po kojoj ćete vi kao pojedinac najbolje učiti.

Pri izboru kursa pitajte za profesora i upoznajte se. Raspitajte se o njegovom iskustvu, obrazovanju i rezultatima. Opredijelite se za dokazane, jer su sa iskusnim i dokazanim profesorom šanse da zaista naučite jezik neuporedivo bolje!

2. BIRAJTE LICENCIRANU ŠKOLU! Kada krenete u potragu za kursom jezika pažnju će vam privući veliko šarenilo improvizovanih “škola”. Ima tu raznih stanova i garaža prepravljenih u učionice koje rade bez dozvole pokušavajući da dođu do brze zarade bez ispunjavanja osnovnih zakonskih uslova. Učiniće vam se primamljivo, jer su takva mjesta cjenovno povoljnija, a možda su vam baš preko ulice što zaista pojednostavljuje cijeli proces. Ali razmislite! Postoji velika vjerovatnoća da oni koji ne poštuju osnovne propise, neće poštovati ni pravila struke, niti obezbijediti kvalitetnu nastavu. Da li takav kurs želite?

Proces licenciranja škola prilično je zahtjevan, a provjere temeljite, tako da ukoliko škola ima licencu i poštuje zakon to svjedoči o ozbiljnom pristupu u radu. Ako ste već ozbiljno odlučili da naučite strani jezik, izaberite ozbiljnu instituciju da vam u tome pomogne!

3. Tražite školu jezika koja je spremna da svoj rad testira kod renomiranih međunarodnih institucija! EKSTERNE PROVJERE uspjeha polaznika od suštinskog su značaja. Škola koja šalje polaznike na eksterne ispite poput Cambridge ispita za djecu i odrasle ili TOLES ispita iz stručnog engleskog jezika za pravnike, ne provjerava samo znanje koje su polaznici stekli pohađajući kurseve, već i kvalitet svog rada i uspješnost svojih profesora. Za to je potrebna odvažnost i samouvjerenost, a za uspjehe na takvim ispitima potreban je veliki kvalitet.

Kada birate kurs, pitajte za uspjeh na eksternim ispitivanjima kod renomiranih međunarodnih institucija i opredijelite se za onu školu koja se usuđuje da se odmjeri na taj način i koja je u tome uspješna!

4. Pokušajte da odvojite marketing i reklamu od suštine. Nekako po pravilu, gdje ima mnogo marketinškog šarenila i pompeznih slogana, suština izostane. Ne dozvolite da vas zavaraju priče o nevjerovatno uspješnim metodama i programima koji jednako funkcionišu u svim sredinama na svijetu i sa svim polaznicima. Svako od nas je pojedinac za sebe, različite nas stvari motivišu i različito učimo. Programi koji su unaprijed strogo definisani i nefleksibilni teško da mogu imati jednakog uspjeha kod svakog polaznika, naročito ako ih realizuju nedovoljno iskusni predavači.

Pristup, metode i materijali treba da se prilagođavaju učenicima, što mogu samo iskusni profesori, a profesori kojima je maternji jezik isti kao vaš najbolje mogu razumjeti zbog čega su vam neke stvari teže, a neke lakše i najbolje vam mogu pomoći. Zato birajte suštinu, a ne šarenu ambalažu!

5. Niz je kriterijuma za izbor kursa stranog jezika koji nam se mogu učiniti važnima, a zapravo im ne treba pridavati značaja. Na primjer, cijena nije relevantan kriterijum pošto je često zbunjujuća. Tu je i lokacija na kojoj se kurs realizuje koja ne bi trebalo da nas opredjeljuje ukoliko su ispunjeni kriterijumi kvaliteta, a prostor u kome se odvija nastava odgovarajući.

Prilikom izbora kursa isključite nevažne elemente i fokusirajte se na suštinu. U slučaju da imate nedoumica vratite se na naš savjet broj 1 i izbor napravite na osnovu toga kakav je tim profesora angažovan u nastavi!

Ako želite ozbiljnu licenciranu školu stranih jezika čiji dokazani iskusni tim profesora kombinuje različite metode i materijale kako bi uvažio individualnost svakog polaznika i sa svakim postigao maksimum, dođite u školu stranih jezika

GLOBE. Pozovite nas na 067060000 ili nas potražite na fejsbuku, instragramu ili našoj stranici www.m-globe.me.

Čekamo vas!

f t g m
facebook Instagram linkedin